Deszcz miarowo uderza o szyby, zakładam jesienny płaszcz oraz kalosze i omijając kałuże biegnę do pracy... To nie tak miało być, to nie może być koniec czerwca. A jeszcze parę dni temu chowałam się przed palącym greckim słońcem w cieniu żagli i leczyłam poparzone kolana. Aby poprawić sobie jakoś humor, robię tzatziki, które codziennie jadłam w Grecji.
Składniki:
- jeden ogórek
- 500 g jogurtu greckiego
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- przyprawa do tzatizków (sproszkowany czosnek, koperek)
- sól
Co ciekawe, tzatziki za każdym razem smakowało trochę inaczej. Próbowałam również różnych wariantów: z marchewką czy kaparami jako dodatkowymi składnikami.
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce, solimy i po chwili odsączamy od wody. Do ogórka dodajemy jogurt wymieszany z oliwą. Całość mieszamy z przyprawą do tzatizków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dekorujemy oliwkami, ewentualnie polewamy oliwą z oliwek.
Tzatziki świetnie nadają się jako przystawka, sos do grilowanych warzyw i mięs czy dodatek do kanapek.
Składniki:
- jeden ogórek
- 500 g jogurtu greckiego
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- przyprawa do tzatizków (sproszkowany czosnek, koperek)
- sól
Co ciekawe, tzatziki za każdym razem smakowało trochę inaczej. Próbowałam również różnych wariantów: z marchewką czy kaparami jako dodatkowymi składnikami.
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce, solimy i po chwili odsączamy od wody. Do ogórka dodajemy jogurt wymieszany z oliwą. Całość mieszamy z przyprawą do tzatizków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dekorujemy oliwkami, ewentualnie polewamy oliwą z oliwek.
Tzatziki świetnie nadają się jako przystawka, sos do grilowanych warzyw i mięs czy dodatek do kanapek.
I do tego placuszki z cukinii;)
OdpowiedzUsuńDo dań z grilla jak znalazł:) Pychota!
OdpowiedzUsuńFajnie, że zrobiłaś zdjęcia innych wersji wprost z Grecji.
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Zgadzam się z Panną Malwinną. Tzatziki i placuszki cukiniowe to fajne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńJako osoba, która w Grecji spędziła swoje dzieciństwo stwierdzam, że w przypadku tzatzików egzamin zdadzą tylko ŚWIEŻE czosnek i koperek (chociaż ja zamiast świeżego koperku dodaję suszone oregano - smak jeszcze bardziej śródziemnomorski :)). Tak zwana przyprawa do tzatzików (koło tzatzików to to nawet nie leżało...) to chemiczny wymysł, w ogóle nie przypominający nawet smaku tego sosu...
OdpowiedzUsuńAle fajnie natrafić na takie wpisy na blogach - można sobie przypomnieć to i owo :)
Witam! Miło gościć osobę, która tyle czasu spędziła w cudownej Grecji:)
UsuńFakt, pewnie nic nie zastąpi świeżego czosnku, tylko raczej staram się go unikać w wersji surowej.
Pozdrawiam!
Lena