Tarta cytrynowa na "ubogo"

Tarta cytrynowa z mascarpone i ricotty, czyli kuchnia dla biedaków. Nie brzmi jak ubogie jedzenie? Wbrew temu, co się może wydawać, najpopularniejsze włoskie dania, takie jak pizza, owoce morza czy makarony, to były dania najbiedniejszych Włochów. Mięso było rarytasem, ale pizza? Przecież to ubogi placek z sosem pomidorowym. A makaron do lasanii to tylko długoterminowa konserwa, którą starożytni Rzymianie trzymali na gorsze czasy. Bieda zmuszała Włochów do emigracji, a oni zabierali ze sobą kuchnię, którą tak dobrze znali. Fascynujące, jak ubogie makarony i pizza stały się tak popularnymi daniami, za które często musimy słono płacić.





Pomysł na tartę cytrynową zaczerpnęłam z programu "Dwóch łakomych Włochów" o kuchni biedaków.

Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru

Składniki na masę:
- 300 g ricotty
- 200 g mascarpone
- skórka z dwóch cytryn
- szklanka cukru
-  6 jajek

Przygotowanie ciasta:
Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobne kawałki. Jajko mieszamy z cukrem. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło oraz jajko z cukrem. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm.

Przygotowanie masy:
Ricottę i mascarpone ucieramy ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy stopniowo żółtka pięciu jajek i cukier. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z masą serową. Masę wylewamy do formy. Ok. 3 cm brzegów okładamy ciastem. Pozostałe jajko skłócamy i smarujemy brzegi, aby ładnie się zarumieniły. Pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku, aby powoli opadło.

1 komentarz:

  1. Wow, pyszna ta tarta! Rzeczywiście ricotta i mascarpone to serki dla ubogich :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...