Czy ja już pisałam, że szaleję za szparagami? Nie? A to, to, to i to? I to wcale nie jest koniec, pomysłów na przygotowanie szparagów mam jeszcze wiele:)
Dziś dla odmiany zielone szparagi w postaci kremowej zupy. Niech najlepszą rekomendacją będzie to, że mój szanowny małżonek, który żadnego zielonego warzywa typu brukselka, brokuły czy szparagi nie tknie nawet palcem, zjadł ze smakiem cały talerz zupy.
Składniki na 4 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- litr wody
- jedna marchewka
- jedna pietruszka
- jeden mały seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz i inne przyprawy wedle uznania
- garść orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę, selera i cebule z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy w wodzie gotujemy przez ok. 40 minut. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Po ok. 10 minutach szparagi, marchewkę i cebulę miksujemy w blenderze (można odłożyć parę główek szparagów do ozdoby). Zmiksowane szparagi dodajemy do czystego buliony (bez pietruszki, selera i przypraw) i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Zupę ozdabiamy główkami szparagów i orzeszkami piniowymi.
Dziś dla odmiany zielone szparagi w postaci kremowej zupy. Niech najlepszą rekomendacją będzie to, że mój szanowny małżonek, który żadnego zielonego warzywa typu brukselka, brokuły czy szparagi nie tknie nawet palcem, zjadł ze smakiem cały talerz zupy.
Składniki na 4 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- litr wody
- jedna marchewka
- jedna pietruszka
- jeden mały seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz i inne przyprawy wedle uznania
- garść orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę, selera i cebule z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy w wodzie gotujemy przez ok. 40 minut. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Po ok. 10 minutach szparagi, marchewkę i cebulę miksujemy w blenderze (można odłożyć parę główek szparagów do ozdoby). Zmiksowane szparagi dodajemy do czystego buliony (bez pietruszki, selera i przypraw) i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Zupę ozdabiamy główkami szparagów i orzeszkami piniowymi.
śliczny ma kolorek!
OdpowiedzUsuń