Tradycyjna zupa ogórkowa

Ukiszone przeze mnie w zeszłym roku ogórki w końcu doczekały się swojego debiutu w formie tradycyjnej zupy ogórkowej, jaką jadam u mamy. Dopiero od niedawna odkrywam świat zup, zwykle wolałam przygotować efektowne danie główne, a zupy pomijałam. Teraz jednak nie wyobrażam sobie teraz weekendowego obiadu bez zupy.







Składniki (na 4 porcje):
- 5-6 ogórków kiszonych
- 3 ziemniaki
- litr wody
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki jogurtu lub śmietany
- sól i pieprz

Przygotowanie:
W litrze wody gotujemy przez 30 minut obraną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, aż bulion nabierze koloru i aromatu. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy ogórki kiszone starte na tarce. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z jogurtem, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy do niej parę łyżek gotującej się zupy, żeby zasmażka się nie zważyła. Następnie wlewamy do zupy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


1 komentarz:

  1. Nie znam osoby, która by nie lubiła ogórkowej. To taki klasyk - smak dzieciństwa dla wielu z nas :) Pycha!

    Z życzeniami udanego weekendu,
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...