Zostały mi tylko 2 tygodnie do bikini, więc moja dieta składa się ostatnio w większość z samych sałatek. Na dzisiejszy lunch zjem lekką sałatkę z mięsem małży i szparagami. Szparagi - wiadomo: sezon w pełni, gdzie się nie obejrzę - szparagi, a ja mogłabym je jeść cały czas. A małże? W paczce z Włoch, którą ostatnio dostałam, znalazłam słoiczek małży bez muszli. Są takie pyszno-włosko-morskie, że mogłabym je jeść łyżkami prosto ze słoiczka.
Składniki (na jedną porcję):
- garść roszponki
- 3-4 ugotowane szparagi
- 5 dag sera Old Amsterdam
- łyżka mięsa z małży
- łyżka kaparów
Przygotowanie:
Roszponkę płuczemy i odsączamy. Ser pokrojony w drobne plasterki, ugotowane i przestudzone szparagi, małże i kapary układamy na roszponce. Całość skrapiamy octem balsamicznym.
We Włoszech jedne z najpopularniejszych owoców morza to właśnie vongole, czyli małże, i cozze, czyli mule lub inaczej omułki. Vongole są mniejsze, a ich muszle są jasne. Cozze, o których pisałam TUTAJ, mają ciemne muszle i żółte mięso po ugotowaniu. Małe porównanie:
Przepis dodaję do akcji "Lekkie Sałatki".
Składniki (na jedną porcję):
- garść roszponki
- 3-4 ugotowane szparagi
- 5 dag sera Old Amsterdam
- łyżka mięsa z małży
- łyżka kaparów
Przygotowanie:
Roszponkę płuczemy i odsączamy. Ser pokrojony w drobne plasterki, ugotowane i przestudzone szparagi, małże i kapary układamy na roszponce. Całość skrapiamy octem balsamicznym.
We Włoszech jedne z najpopularniejszych owoców morza to właśnie vongole, czyli małże, i cozze, czyli mule lub inaczej omułki. Vongole są mniejsze, a ich muszle są jasne. Cozze, o których pisałam TUTAJ, mają ciemne muszle i żółte mięso po ugotowaniu. Małe porównanie:
Przepis dodaję do akcji "Lekkie Sałatki".
Pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńmm, choć nigdy nie jadłam małż wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam - mają bardzo ciekawy smak, nie potrafię go porównać do niczego innego.
UsuńWprosilabym sie do ciebie na taki makaron :) Ten ser to bardziej slodkawy czy slony?
OdpowiedzUsuńZapraszam:) Ser jest raczej słodki.
Usuń