Truskawkowe szaleństwo w pełni: serniki, roladki i inne lody. Moja dzisiejsza propozycja to grzanki z kozim serem z truskawkowym keczupem polane octem balsamicznym, czyli truskawki nie na słodko. Uwielbiam nieoczywiste połączenia, jak chili z czekoladą, ser pleśniowy z gruszką czy właśnie truskawki z kozim serem.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 małe bagietki
- 5 dag sera koziego
- garść rukoli
- 2 garści truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i rozdrabniamy w moździerzu na jednolity sos. Bagietki kroimy na pół, układamy ser i podgrzewamy w piekarniku 3-5 minut. Grzanki układamy na rukoli, polewamy sosem truskawkowym i odrobiną octu balsamicznego.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 małe bagietki
- 5 dag sera koziego
- garść rukoli
- 2 garści truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i rozdrabniamy w moździerzu na jednolity sos. Bagietki kroimy na pół, układamy ser i podgrzewamy w piekarniku 3-5 minut. Grzanki układamy na rukoli, polewamy sosem truskawkowym i odrobiną octu balsamicznego.
I za to kocham truskawki, zaskakują i dobrze smakują w wielu kombinacjach;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, są pyszne nie tylko w słodkich kombinacjach.
UsuńTruskawkowy keczup - brzmi świetnie, zwłaszcza w połączeniu z kozim serem :).
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:)
UsuńInteresujące połączenie koziego sera i truskawek. Z octem balsamicznym z pewnością smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith
Dziękuję!
Usuń