Noże ceramiczne

Najnowszy nabytek w mojej kuchni to zestaw noży ceramicznych. Do niedawna nie znałam dokładnie ich właściwości, wiedziałam tylko, że można nimi kroić sałatę:) Używam ich od paru dni, zrobiłam mały research i z czystym sumieniem mogę je polecić. Do krojenia owoców i warzyw są po prostu najlepsze, a ich utrzymanie sprowadza się do opłukania wodą.



Główne zalety noży ceramicznych:
- Ze względu na mało porowatą powierzchnię nie wchodzą w reakcje z krojonymi produktami i nie przenoszą zapachów, więc między krojeniem cebuli a obieraniem jabłka wystarczy opłukać nóż wodą. Krojone owoce i warzywa nie tracą wartości i nie ciemnieją nawet przez kilka godzin.
- Są niezwykle twarde - ich twardość ocenia się na 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość diamenty to 10, a stali - 6-6,5.
- Ich ostrza są bardzo cienkie i odporne na tępienie, dlatego nie trzeba ich często ostrzyć.
- Nie wymagają mycia detergentami, opłukanie wodą w zupełności wystarczy.


I parę minusów:
- Są bardzo kruche, mogą się stłuc przy upadku na ziemię. Dlatego nie nadają się do krojenia twardych potraw np. mięs z kościami lub mrożonych produktów.
- Ze względu na dużą kruchość nie można ich myć w zmywarce.
- Dosyć ograniczone zastosowanie, głównie używane do krojenia owoców i warzyw.



7 komentarzy:

  1. My używamy kyocery - świetnie się sprawdza, rzeczywiście głównie do owoców i warzyw, ale na nic byśmy jej nie zamienili:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kyocera to podobno mercedes wśród noży ceramicznych, więc się nie dziwię:)

      Usuń
  2. Nie moge zrozumiec jak niby tak twarde noze tak latwo uszkodzic,jeden mi sie ukruszyl na czubku,drugi wyszczerbil ,chyba szkoda zachodu z nimi,Maja38.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na fizyce się nie znam, ale twardość i kruchość to dwie różne właściwości. Szkoda, że masz takie doświadczenia, ale słyszałam również takie, że nic się z nimi nie dzieje bez przesadnego dbania.

      Usuń
  3. Bardzo estetycznie i designersko wyglądają.
    Rzeczywiście nie są do wszystkiego, ale wszyscy wiemy dobrze, że co jest do wszystkiego jest do niczego :)

    Pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te noże, podstawa w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...