Najnowszy nabytek w mojej kuchni to zestaw noży ceramicznych. Do niedawna nie znałam dokładnie ich właściwości, wiedziałam tylko, że można nimi kroić sałatę:) Używam ich od paru dni, zrobiłam mały research i z czystym sumieniem mogę je polecić. Do krojenia owoców i warzyw są po prostu najlepsze, a ich utrzymanie sprowadza się do opłukania wodą.
Główne zalety noży ceramicznych:
- Ze względu na mało porowatą powierzchnię nie wchodzą w reakcje z krojonymi produktami i nie przenoszą zapachów, więc między krojeniem cebuli a obieraniem jabłka wystarczy opłukać nóż wodą. Krojone owoce i warzywa nie tracą wartości i nie ciemnieją nawet przez kilka godzin.
- Są niezwykle twarde - ich twardość ocenia się na 8,5 w skali Mohsa. Dla porównania twardość diamenty to 10, a stali - 6-6,5.
- Ich ostrza są bardzo cienkie i odporne na tępienie, dlatego nie trzeba ich często ostrzyć.
- Nie wymagają mycia detergentami, opłukanie wodą w zupełności wystarczy.
I parę minusów:
- Są bardzo kruche, mogą się stłuc przy upadku na ziemię. Dlatego nie nadają się do krojenia twardych potraw np. mięs z kościami lub mrożonych produktów.
- Ze względu na dużą kruchość nie można ich myć w zmywarce.
- Dosyć ograniczone zastosowanie, głównie używane do krojenia owoców i warzyw.
My używamy kyocery - świetnie się sprawdza, rzeczywiście głównie do owoców i warzyw, ale na nic byśmy jej nie zamienili:)
OdpowiedzUsuńKyocera to podobno mercedes wśród noży ceramicznych, więc się nie dziwię:)
UsuńNie moge zrozumiec jak niby tak twarde noze tak latwo uszkodzic,jeden mi sie ukruszyl na czubku,drugi wyszczerbil ,chyba szkoda zachodu z nimi,Maja38.
OdpowiedzUsuńNa fizyce się nie znam, ale twardość i kruchość to dwie różne właściwości. Szkoda, że masz takie doświadczenia, ale słyszałam również takie, że nic się z nimi nie dzieje bez przesadnego dbania.
UsuńBardzo estetycznie i designersko wyglądają.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nie są do wszystkiego, ale wszyscy wiemy dobrze, że co jest do wszystkiego jest do niczego :)
Pozdrowienia,
Edith
Dobrze powiedziane:)
UsuńŚwietne te noże, podstawa w kuchni :)
OdpowiedzUsuń