Placki ziemniaczane z łososiem i kawiorem

Zawsze, gdy zasiadamy nad talerzem placków ziemniaczanych, czy to w gronie rodzinnym, czy wśród znajomych, stół dzieli na się na dwa obozy: tych, którzy jedzą placki na słodko z cukrem pudrem i tych, którzy nie wyobrażają sobie innej wersji niż na słono. Ja należę do tych drugich - jeśli placki ziemniaczane, to tylko ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. A jak to jest u Was?

Moja propozycja na dzisiaj to placki ziemniaczane w wersji lux z serkiem Philadelphia, wędzonym łososiem, kawiorem i kaparami.



Składniki (dla 2-3 osób):
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przyprawy (ja używam salamoia bolognese, odrobinę suszonych papryczek pepperoni i garam masala, który nadaje egzotycznego posmaku)
- olej do smażenia

Dodatki:
- 50 dag wędzonego łososia
- opakowanie serka Philadephia
- kawior
- kapary

Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie i ścieramy na tarce albo na robocie kuchennym. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko i mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Po usmażeniu dekoruję serkiem Philadelphia, plasterkiem wędzonego łososia, kawiorem i paroma kaparami.


Można również ułożyć placki jeden na drugim przekładając serkiem i łososiem - powstanie idealna przystawka na elegancką kolację.


1 komentarz:

  1. U mnie zawsze wszyscy jadali w wersji na wytrawnie. Twoja propozycja jest bardzo zachęcająca;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...