Tort podwójnie czekoladowy

9 tabliczek czekolady, 3 kostki masła, dużo alkoholu - no cóż, żyje się raz, a na dietę można przecież przejść jutro. Dużym plusem jest to, że jeden kawałek tego tortu zapewnia dzienne zapotrzebowanie na czekoladę:)


Składniki
Jasny biszkopt:
- 2 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tabliczka drobno startej białej czekolady


Ciemny biszkopt:
- 4 jajka
- szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki kakao
- tabliczka drobno startej gorzkiej czekolady

 Jasna masa: 
- kostka masła
- 3 tabliczki białej czekolady
- 1/3 szklanki cukru

Ciemna masa:
- kostka masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru

Polewa:
- kostka masła
- 500 gr serka Philadelphia
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/3 szklanki Amaretto

Ponadto do nasączenia biszkoptów:
- pół szklanki ciemnej i gorzkiej herbaty z nalewką orzechową
- pół szklanki wody z wódką




Przygotowanie biszkoptów
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a po chwili żółtka. Gdy powstanie jednolita masa, delikatnie dosypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i czekoladę (w wersji ciemnej również kakao). Piec w okrągłych formach o średnicy 32 cm w temperaturze 180ºC. Z jasnej masy powstanie jeden blat, a z ciemnej powinien wyjść jeden. Można również zmienić proporcje, aby zwiększyć lub zmniejszyć ilość blatów.

Przygotowanie masy
Czekoladę roztopić na lekkim ogniu, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier. Następnie dodawać powoli czekoladę tak, aby masa się nie zważyła.

Przygotowanie polewy
Masło, serek i czekoladę roztopić na lekkim ogniu. Odstawić do ostudzenia i stężenia.

Przygotowanie tortu
Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem i układamy z następującej kolejności: ciemny biszkopt, jasna masa, ciemny biszkopt, ciemna masa, jasny biszkopt. 
Blaty i masę układałam w formie, w której piekłam, żeby tort był równy. Włożyłam na noc do lodówki i dopiero następnego dnia dorobiłam zewnętrzną polewę.

2 komentarze:

  1. faktycznie porcja czekolady dość spora :) ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...