Padellata di cozze e gamberi/Patelnia muli i krewetek

Kilogram krewetek plus pół kilograma muli podzielić przez dwie osoby równa się dwa pełne żołądki doprawione dużą dawką radości. Takiej uczty nie urządzam na co dzień, przez co jeszcze bardziej smakuje wyśmienicie. Padellata di cozze e gamberi, czyli patelnia pełna muli i krewetek, to moje wspomnienie z niedawnej podróży do Włoch, gdzie każdego dnia zajadałam się krewetkami, kalmarami i mulami.

 

Składniki:
- 1 kg świeżych krewetek
- 0,5 kg świeżych muli
- szklanka białego wina
- 2 łyżki oliwy
- dwa ząbki czosnku
- oregano, bazylia

Przygotowanie:
Krewetki obieramy ze skorupek, odrywamy główki, wycinamy przewód pokarmowy i płuczemy. Mule dokładnie myjemy w zimnej wodzie i usuwamy narośle. Gotujemy we wrzątku przez parę minut, aż skorupki się otworzą, odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy krewetki, podlewamy winem. Gdy lekko zmiękną, dosypujemy mule i smażymy razem jeszcze przez 2 minuty.


Doprawiamy świeżym oregano i bazylią. Podajemy z cytryną i focaccią.


Przepis dodaję do akcji "Krewetkowy zawrót głowy".

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...