Dwa kolory: czerwony i biały. Cztery słowa kluczowe: łosoś delikatnie przyprószony ziołami, szparagi, pomidorki cherry i folia. I tylko tyle. Aż tyle.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- pół pęczka szparagów
- 500 g pomidorków cherry
- sok z cytryny
- zioła do ryb Erbe italiane per pesce
- zioła do pieczeni Insaporitore per carni arrosto e ai ferri
- salamoia bolognese, o której pisałam tutaj
- folia spożywcza
Przygotowanie:
Łososia myjemy i marynujemy w soku z cytryny i ziołach. Po paru godzinach zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podawać z ugotowanymi szparagami i pomidorkami pieczonymi przez ok. 10 minut.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- pół pęczka szparagów
- 500 g pomidorków cherry
- sok z cytryny
- zioła do ryb Erbe italiane per pesce
- zioła do pieczeni Insaporitore per carni arrosto e ai ferri
- salamoia bolognese, o której pisałam tutaj
- folia spożywcza
Przygotowanie:
Łososia myjemy i marynujemy w soku z cytryny i ziołach. Po paru godzinach zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podawać z ugotowanymi szparagami i pomidorkami pieczonymi przez ok. 10 minut.
A co to za mieszanki ziołowe? Można je kupić w Polsce? Nie znam takich.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia ze szparagami - u mnie takie zestawienie zawsze z sosem holenderskim.
Składniki tych mieszanek napisałam w komentarzu poniżej. Nie wiem, czy są dostępne w Polsce, przywożę lub dostaję je z Włoch.
UsuńA szparagi z sosem holenderskim to klasyka:)
Rewelacyjny przepis !
OdpowiedzUsuńDuzo bialka i Omega3. Do tego szybkie do zrobienia i aromatyczne.
Dziekuje za udzial w akcji "Low Carb" i mam nadzieje, ze bedzie wiecej takich pysznych przepisow. :)
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo! Pewnie, że będzie więcej takich przepisów - low carb to podstawa mojej diety:)
UsuńPyszne i zdrowe! Lubie takie obiady.
OdpowiedzUsuńA co jest w tych mieszankach?
Dziękuję! Skład mieszanek napisałam w komentarzu poniżej.
UsuńTakże jestem ciekawa jaki jest skład tych tajemniczych mieszanek. Nie znam włoskiego i ich włoskie nazwy niewiele mi mówią... Ale domyślam się, że rybka wyszła super!
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith
Erbe italiane per pesce firmy Arbe to ekologiczna mieszanka do ryb, na którą składa się majeranek, tymianek, natka pietruszki, czosnek, szczypiorek, bazylia, rozmaryn i oregano. I co ważne - nie zawieta ani grama soli. Z tej serii są też przyprawy do warzyw, mięs, ziemniaków, pizzy i potraw pikantnych. Więcej informacji tutaj: http://www.arbe.info/insaporitorisenzasale.asp#
OdpowiedzUsuńInsaporitore per carni arrosto e ai ferri od Ariosto to przyprawa do mięs z grilla i pieczonych zawierająca sól, rozmaryn, czosnek, szałwię, jałowiec, liść laurowy, oregano, tymianek, majeranek i bazylię. Strona internetowa producenta: http://www.ariosto.it/ITALIAN%20SEASONING.html
A salamoia bolognese to mieszanka soli morskiej, rozmarynu, czosnku, szałwii i pieprzu. Dodaję ją do niemal każdego dania:)
Uwielbiam łososia! Widzę, że jest łososiowo - u mnie dziś zagościł :)
OdpowiedzUsuńJa również! Sezon na łososia:)
UsuńAle następnym razem dla odmiany będzie halibut :) Ogólnie rzecz ujmując - ryby górą :)
Usuń