Łosoś pieczony w ziołach ze szparagami

Dwa kolory: czerwony i biały. Cztery słowa kluczowe: łosoś delikatnie przyprószony ziołami, szparagi, pomidorki cherry i folia. I tylko tyle. Aż tyle.




Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- pół pęczka szparagów
- 500 g pomidorków cherry
- sok z cytryny
- zioła do ryb Erbe italiane per pesce
- zioła do pieczeni Insaporitore per carni arrosto e ai ferri
- salamoia bolognese, o której pisałam tutaj
- folia spożywcza


Przygotowanie:
Łososia myjemy i marynujemy w soku z cytryny i ziołach. Po paru godzinach zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Podawać z ugotowanymi szparagami i pomidorkami pieczonymi przez ok. 10 minut.



12 komentarzy:

  1. A co to za mieszanki ziołowe? Można je kupić w Polsce? Nie znam takich.

    Bardzo lubię łososia ze szparagami - u mnie takie zestawienie zawsze z sosem holenderskim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki tych mieszanek napisałam w komentarzu poniżej. Nie wiem, czy są dostępne w Polsce, przywożę lub dostaję je z Włoch.
      A szparagi z sosem holenderskim to klasyka:)

      Usuń
  2. Rewelacyjny przepis !
    Duzo bialka i Omega3. Do tego szybkie do zrobienia i aromatyczne.
    Dziekuje za udzial w akcji "Low Carb" i mam nadzieje, ze bedzie wiecej takich pysznych przepisow. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Pewnie, że będzie więcej takich przepisów - low carb to podstawa mojej diety:)

      Usuń
  3. Pyszne i zdrowe! Lubie takie obiady.
    A co jest w tych mieszankach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Skład mieszanek napisałam w komentarzu poniżej.

      Usuń
  4. Pyszne!!!!Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Także jestem ciekawa jaki jest skład tych tajemniczych mieszanek. Nie znam włoskiego i ich włoskie nazwy niewiele mi mówią... Ale domyślam się, że rybka wyszła super!

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Erbe italiane per pesce firmy Arbe to ekologiczna mieszanka do ryb, na którą składa się majeranek, tymianek, natka pietruszki, czosnek, szczypiorek, bazylia, rozmaryn i oregano. I co ważne - nie zawieta ani grama soli. Z tej serii są też przyprawy do warzyw, mięs, ziemniaków, pizzy i potraw pikantnych. Więcej informacji tutaj: http://www.arbe.info/insaporitorisenzasale.asp#

    Insaporitore per carni arrosto e ai ferri od Ariosto to przyprawa do mięs z grilla i pieczonych zawierająca sól, rozmaryn, czosnek, szałwię, jałowiec, liść laurowy, oregano, tymianek, majeranek i bazylię. Strona internetowa producenta: http://www.ariosto.it/ITALIAN%20SEASONING.html

    A salamoia bolognese to mieszanka soli morskiej, rozmarynu, czosnku, szałwii i pieprzu. Dodaję ją do niemal każdego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łososia! Widzę, że jest łososiowo - u mnie dziś zagościł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Sezon na łososia:)

      Usuń
    2. Ale następnym razem dla odmiany będzie halibut :) Ogólnie rzecz ujmując - ryby górą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...