Mini mazurki


Co jakiś czas spotykamy się ze znajomymi w mojej kuchni i razem gotujemy, zagniatamy, pieczemy i ozdabiamy. Na jesieni piekliśmy pizze na kamieniu, przed Bożym Narodzeniem ozdabialiśmy pierniczki, potem przygotowywaliśmy ciasteczka na konkurs charytatywny w pracy, a parę dni temu piekliśmy i ozdabialiśmy mini mazurki. Uwielbiam takie spotkania, wspólne zagniatanie ciasta, smarowanie foremek i artystyczne uniesienia przy dekorowaniu. Pierniczki z napisami Kill i Die na cześć najmodniejszych w tym sezonie czapek, "Nikt nie czyta twojego bloga" jako wróżba w chińskim ciasteczku czy mazurki przedstawiające twarz Wałęsy - to niektóre pomysły, jakie zrodziły się w naszych głowach. Dzisiejsze mazurki (ten z Wałęsą niestety nie załapał się na zdjęcia) powstały właśnie podczas ostatniego wspólnego pichcenia.

 

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki na masę i dekoracje:
- dżem niskosłodzony np. porzeczkowy lub mirabelkowy
- masa kajmakowa
- masa kakaowa
- migdały, rodzynki, żurawina, orzechy, czekoladowe posypki...


Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy w drobną kostkę i lekko mieszamy z mąką. Jajko mieszamy z cukrem, wlewamy do mąki i masła. Śmietanę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do ciasta. Zagniatamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w foremkach, nadmiar ciasta odkrawamy. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy suchą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło za bardzo. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostygnięte spody smarujemy dżemem, a następnie masą. Ozdabiamy wedle uznania:)


Zdjęcia z mazurek party można obejrzeć TUTAJ.

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki III" i "Żurek czy mazurek".


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...