Wielkanocna babka herbaciana z pomarańczą

Herbata i cytryna - klasyczne połączenie. A gdyby tak połączyć mocną czarną herbatę z pomarańczą? Herbaciana babka jest wilgotna, zwarta i ma szlachetny smak. To świetny pomysł na zaskakujący wielkanocny deser.


Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- szklanka mocnej herbaty
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- szczypta soli

Jeśli macie większą formę, proponuję zrobić babkę z półtorej porcji.


Przygotowanie:
Parzymy mocną czarną herbatę, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Po chwili dorzucamy skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną herbatę. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.


 Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki III" oraz "Babki i babeczki".


5 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie...dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie :)
    Pięknie wygląda ta babka

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna babeczka :) u mnie też ostatnio królują w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...