Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- szklanka mocnej herbaty
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- szczypta soli
Jeśli macie większą formę, proponuję zrobić babkę z półtorej porcji.
Przygotowanie:
Parzymy mocną czarną herbatę, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Po chwili dorzucamy skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną herbatę. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.
Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki III" oraz "Babki i babeczki".
Ciekawe połączenie...dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta babka
Pyszna babeczka :) u mnie też ostatnio królują w kuchni :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuń