Wegetariańska zupa Pho

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na wegetariańską zupę Pho, który obok zupy krem z selera i ziemniaków pochodzi z drugiego numeru "Smaku". Pho pochodzi z Wietnamu i tradycyjnie gotuje się ją na wołowinie. Do bulionu  na kościach, mostkach i ogonach dodaje się makaron ryżowy, przyprawy takie jak cynamon, anyż, imbir czy kolendry oraz dodatki: kiełki fasoli, liście kolendry czy dymkę, a to wszystko doprawia się sokiem z limonki lub cytryny, sosem rybnym i sosem sojowym. Bogactwo smaków! W mojej wersji przepisu, który pochodzi ze "Smaku", zastąpiłam wołowinę boczniakami.




Składniki:
- 0,5 l wywaru z włoszczyzny
- 250 g boczniaków
- 2 marchewki
- por
- słoiczek kolb młodej kukurydzy
- pęczek dymki
- pęczek kolendry
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 garście kiełków fasoli mung lub soi
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1-2 strączki ostrej papryczki
- łyżka brązowego cukru lub miodu
- 200 g makaronu ryżowego
- kawałek świeżego imbiru
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
- sos rybny

Przygotowanie:
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Marchewki kroimy w słupki, por przekrawamy na pół i siekamy w drobne paseczki. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na cztery części.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mieloną kolendrę, posiekany drobno czosnek, imbir i papryczkę. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy boczniaki i smażymy 3-4 minuty, żeby puściły soki. Dodajemy bulion, a po chwili pokrojone warzywa: marchewki, pora i kukurydzę. Gotujemy bardzo krótko, bo warzywa mają być jedynie sparzone we wrzącej zupie.

W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy: do wrzątku wrzucamy suchy makaron, zestawiamy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i rybnym. Na koniec dodajemy makaron ryżowy, kiełki fasoli, posiekaną dymkę i kolendrę (moja wersja jest bez kolendry).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...