Chutney z rabarbaru

W kuchni uwielbiam nieoczywiste połączenia i poszukania nowych smaków. Chutney, czyli gęsty sos z owoców lub warzyw, może być słodki, kwaśny i pikantny jednocześnie. Do przygotowania tego sosu użyłam tego, co akurat najświeższe, najzdrowsze i najlepsze, czyli rabarbaru. Inspirowałam się przepisem Nigelli na brązowy sos, ale swój chutney gotowałam krócej i go nie miksowałam, żeby kawałki rabarbaru i cebuli były widoczne.





Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 3-4 czerwone cebule
- 3-4 jabłka
- garść rodzynek
- szklanka półsłodkiego czerwonego wina
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 5 łyżek miodu
- 2 papryczki peperoncino lub chili
- łyżka świeżego imbiru
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobne paseczki i smażymy na maśle wymieszanym z oliwą do zezłocenia. Rabarbar obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, które następnie dodajemy do smażącej się cebuli. Gdy cebula i rabarbar zmiękną, dorzucamy obrane i pokrojone jabłka. Potem dolewamy czerwone wino i ocet balsamiczny; dodajemy miód, posiekane papryczki, świeżo starty imbir i rodzynki. Gotujemy całość przez ok. 15-20 minut, aż sos będzie w miarę jednolity.


Przepis dodaję do Rabarbarowej Akcji.

3 komentarze:

  1. Świetna konsystencja! Dobrze, że go nie miksowałaś :)
    Do serka brie, camemberta lub innego "pleśniaka" idealny!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chutney to coś pysznego.
    Uwielbiam:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam, ale że ten tydzień obfituje u mnie w nowości, z chęcią skorzystam z przepisu jako inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...