Sezon ucztowania na tarasie uważam za otwarty. Na inaugurację proponuję tartę na bogato: z makrelą, szparagami, anchois i kaparami.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 70 g makreli
- mała cebula
- 10 dag sera pleśniowego
- 15 pomidorków cherry
- słoiczek (370 g) szparagów
- pół puszki (30 g) anchois
- parę kaparów
- oliwa z oliwek
Przygotowanie ciasta
Mąkę, masło posiekane w kawałki i jajko ugnieść z mąką. Wstawić do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkować i ułożyć w formie o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem albo wysypujemy na nie fasolę, żeby się nie wybrzuszało. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy pozostałe składniki i polewamy obficie oliwą z oliwek. Pieczemy jeszcze przez kolejne 20 minut.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 70 g makreli
- mała cebula
- 10 dag sera pleśniowego
- 15 pomidorków cherry
- słoiczek (370 g) szparagów
- pół puszki (30 g) anchois
- parę kaparów
- oliwa z oliwek
Przygotowanie ciasta
Mąkę, masło posiekane w kawałki i jajko ugnieść z mąką. Wstawić do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkować i ułożyć w formie o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem albo wysypujemy na nie fasolę, żeby się nie wybrzuszało. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie wykładamy pozostałe składniki i polewamy obficie oliwą z oliwek. Pieczemy jeszcze przez kolejne 20 minut.
Taki smaczny posiłek na świeżym powietrzu to coś wspaniałego;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bogata:) Musiała fajnie smakować
OdpowiedzUsuń