Bułeczki z gruszką i serem pleśniowym

Nieoczywiste połączenie, które w pierwszym momencie dziwi. Jak to? To tak można? Po dwóch kęsach staje się oczywiste, że delikatność gruszki i wyrazistość sera to idealna para.



 Składniki:
- 3-4 płaty ciasta francuskiego
- 200 g sera pleśniowego (gorgonzola, roquefort lub stilton)
- jedna gruszka
- jedno żółtko


Gruszkę i ser pleśniowy kroimy w drobne plasterki. Płaty ciasta francuskiego rozwałkowujemy tak, aby można było wyciąć kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy odrobinę gruszki i sera. Przeciwległe brzegi ciasta łączymy ze sobą, aby powstały kieszonki. Bułeczki smaruję roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 210 stopni w piekarniku nastawionym na grzanie od spodu.




6 komentarzy:

  1. prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Cóż za połączenie! Musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam tego połączenia, ale musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A potem jak się przekona do tego połączenia to ręka sama sięga...po kolejne...i kolejne bułeczki. Pyszny nałóg z którym trudno zerwać ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...