Domowy twarożek ze świeżymi ziołami

W wytwarzaniu sera jest coś fascynującego - ogromne kadzie z mlekiem, oddzielanie się serwatki, moczenie w solance, bochenki sera dojrzewające na długich półkach. Ten niezwykły proces dane mi było poznać w skansenie Zaanse Schans w Holandii, gdzie mleczarki ubrane w tradycyjne stroje opowiadają o tradycyjnym sposobie wytwarzania serów.


Z tej fascynacji zrodził się mój pomysł na lekkie śniadanie do łóżka: własnoręcznie zrobiony twarożek ze świeżymi ziołami.




Składniki:
- 4 jajka
- 250 ml śmietany
- litr mleka
- sok z połowy cytryny
- pół kostki masła
- zioła (tymianek, szczypiorek, pietruszka, kiełki)

Jajka mieszamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Mleko podgrzewamy, stale mieszając. Następnie wlewamy do prawie wrzącego mleka jajka ze śmietaną. Po chwili zacznie oddzielać się ser od serwatki. Przecedzamy przez gazę lub serwetkę, ser pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na gładką masę i dodajemy ser. Mieszamy z drobno pokrojonymi ziołami i zostawiamy na parę godzin w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...