Pascha z szafranem

Uwielbiam paschę, przygotowuję ją przy każdej okazji, nie tylko na Wielkanoc. To ser w najczystszej postaci, bo robiony własnoręcznie. Proces tworzenia własnego sera jest dla mnie fascynujący, bo serowarstwo zawsze kojarzyło mi się z czymś niezwykle skomplikowanym i czasochłonnym. A tu okazuje się, że do wyprodukowania białego sera potrzeba maksymalnie 30 minut! A gdy mamy już podstawę, to jedynym ograniczeniem  jest nasza wyobraźnia.



Składniki:
- 6 jajek
- 500 ml śmietany
- sok z połowy cytryny
- 2 litry świeżego mleka
- 0,1 g szafranu
- kostka masła
- szklanka cukru
 
Jajka mieszamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Mleko podgrzewamy z połową szafranu, stale mieszając. Następnie wlewamy do prawie wrzącego mleka jajka ze śmietaną. Po chwili zacznie oddzielać się ser od serwatki. Przecedzamy przez gazę lub serwetkę, ser pozostawiamy do ostygnięcia. Masło i cukier ubijamy na gładką masę i dodajemy ser oraz pozostałą część szafranu. Zostawiamy na parę godzin w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...