Sałatka serowa

"Trzydzieste piętro, biurowców szklanych drzwi", jedną ręką odbieram telefon, a drugą nogą pędzę na spotkanie. Gdzieś pomiędzy jednym emailem a drugim klientem zjedzony szybko lunch. Zacieśnianie stosunków międzynarodowych dokonuje się również na moim talerzu - sery z Niemiec, Szwajcarii i Holandii idealnie się dogadują, a gdy doda się do nich parę kropli oliwy i octu balsamicznego, to ich współpraca wręcz kwitnie.


Miękka i puszysta Cambozola to połączenie serów Camembert i Gorgonzola, na który to pomysł pierwsi wpadli Niemcy. Raclette to z kolei pełnotłusty i delikatny ser ze Szwajcarii, który powstaje z mleka bez dodatkowych składników. Old Amsterdam jest bardo dojrzałą formą sera Gouda o bogatym i mocnym smaku maślanym.



Składniki:
- 20 g roszponki lub rukoli
- 10 dag sera Raclette
- 10 dag sera Cambozola
- 5 dag sera Old Amsterdam
- 5-7 pomidorów cherry
- pół awokado
- oliwa i ocet balsamiczny do smaku


 Pojemnik: Frigoverre od Bormioli Rocco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...