Mouclade

Ostatnio było o winach portugalskich, dzisiaj parę słów o winach alzackich. Alzacja to najbardziej niemiecki region we Francji, a kiedyś był również najbardziej francuskim regionem w Niemczech. Fascynuje mnie to wzajemne przenikanie kultur, języków i kuchni. Mouclade to, obok moules marinière, klasyka francuskiej kuchni, czyli mule w połączeniu z rieslingiem - lekkim i świeżym winem o delikatnym posmaku cytrusów.



Składniki (dla dwóch osób):
- 2 kg świeżych muli lub już obranych ze słoika
- szklanka białego wina np. riesling
- dwie cebule
- dwa ząbki czosnku
-  200 g śmietanki 36%
- pół pęczka pietruszki
- łyżka masła


Przygotowanie:
Małże płuczemy i dokładnie czyścimy w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w małe paseczki. W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę z czosnkiem aż do zeszklenia. Dodajemy mule i wlewamy wino. Odparowujemy alkohol, a następnie dusimy pod przykryciem. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietankę, a na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę.

Moucles podaję z bagietką i winem riesling, którego użyłam do przygotowania potrawy.


Przepis dodaję do akcji "Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji".


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Chyba nic bym w nim nie zmienia, po prostu cudo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy przepis, chetnie zjadlabym takie danie. A przenikanie sie kuchni roznych krajow i regionow to faktycznie fascynujaca sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lena,
    doskonały pomysł. Baaardzo francuski :) Uwielbiam małże podane w sosie z pietruszką.

    Pozdrawiam poniedziałkowo,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym spróbować... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...