Placki ziemniaczane z kurkami

Fascynacja kurkami wciąż trwa. Gdy coś mi zasmakuje, mogłabym to jeść codziennie. Mój organizm sam się dostosowuje do sezonu i domaga się tego, co aktualnie najświeższe i najlepsze. W zimie zajadam się pomidorami suszonymi, a w lecie nawet nie chcę na nie patrzeć, bo pochłaniam ogromne ilości świeżych pomidorów malinowych. Gdy tylko zobaczę koszyczek kurek w sklepie, wiem, że mój żołądek nie zechce niczego innego.


 


Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na sos kurkowy:
- 100 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- pół szklanki białego wina

Przygotowanie placów ziemniaczanych:
Ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy. Ścieramy w robocie kuchennym na tarczy z drobnymi oczkami razem z obraną cebulą. Odsączamy, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Przygotowanie sosu kurkowego:
Kurki dokładnie czyścimy i płuczemy. Na rozgrzanej łyżce masła podsmażamy cebulę. Gdy się zezłoci, dodajemy kurki i drugą łyżkę masła. Smażymy chwilę, aż kurki wchłoną masło. Następnie dolewamy wina i gotujemy, aż alkohol odparuje. Na koniec można ewentualnie dodać śmietankę, aby sos był bardziej jednolity, ale ja wolę wersję light.

Przepis dodaję do akcji "Kurki".

 

3 komentarze:

  1. Chodzą za mną już bardzo długo, w sobotę robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten grzybowy dodatek. Chyba pora wybrać się do lasu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytasz w moich myślach!
    Z ogromną przyjemnością zjadłabym dziś taki obiad :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...