Gorący okres w pracy wpływa niestety negatywnie na częstotliwość obiadów gotowanych w domu, a co za tym idzie, na częstotliwość nowych wpisów. Odgrzebuję więc starsze przepisy, które czekają na swój debiut. Frittatę ze szparagami podałam zaprzyjaźnionym kibicom z okazji finału Euro w mojej prywatnej strefie kibica. Zniknęła przed pierwszą połową:) Inspirację dla tego dania znalazłam w książce "Przekąski", niewyczerpanym źródle pomysłów na oryginalne dania na jeden kęs.
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów
- 6 jajek
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, kroimy na ok. 4-centrymetrowe kawałki i gotujemy chwilę w posłodzonej i posolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, a następnie lekko podsmażamy szparagi.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy przyprawy i parmezan. Wymieszane jajka wylewamy na szparagi. Frittatę smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
Frittatę zostawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy w małe romby.
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów
- 6 jajek
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, kroimy na ok. 4-centrymetrowe kawałki i gotujemy chwilę w posłodzonej i posolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, a następnie lekko podsmażamy szparagi.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy przyprawy i parmezan. Wymieszane jajka wylewamy na szparagi. Frittatę smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
Frittatę zostawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy w małe romby.
Ślicznie wygląda i fajnie ją pokroiłaś :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że tak szybko zniknęła. Jak ja tęsknię za szparagami;(
OdpowiedzUsuńNa szczęście koło mnie szparagi nadal są dostępne. Nawet dużą porcję takich cieniutkich udało mi się zamrozić :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jajeczne placki jak fritatta, czy tortilla. Smakowite bardzo!
Udanego dnia Ci życzę,
Edith