Uwielbiam zapiekanki, bo w jednym naczyniu można zamknąć cały obiad, a wybór składników są wręcz nieograniczony. Inspiracją dla dzisiejszej zapiekanki było danie, które kiedyś jadłam w jednej z moich ulubionych włoskich restauracji - Me Gusta w Bolonii, o której z pewnością jeszcze kiedyś napiszę.
Składniki (dla dwóch osób):
- 200 g pstrąga lub innej ryby
- 400 g ziemniaków
- 5 pomidorów
- 100 g oliwek
- salamoia bolognese (lub sól i pieprz)
- zmielona papryczka peperoncino (lub papryczka chili)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na dosyć spore kostki i podgotowujemy, aby trochę zmiękły. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 3 łyżki oliwy, a następnie układamy ziemniaki i oliwki, które posypujemy salamoią i lekko mieszamy.
Na ziemniakach układamy kawałki ryby, a na niej pomidory pokrojone w kostkę. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryczką peperoncino. Zamykamy naczynie i pieczemy około 40-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową zapiekankę można polać octem balsamicznym.
Składniki (dla dwóch osób):
- 200 g pstrąga lub innej ryby
- 400 g ziemniaków
- 5 pomidorów
- 100 g oliwek
- salamoia bolognese (lub sól i pieprz)
- zmielona papryczka peperoncino (lub papryczka chili)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na dosyć spore kostki i podgotowujemy, aby trochę zmiękły. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 3 łyżki oliwy, a następnie układamy ziemniaki i oliwki, które posypujemy salamoią i lekko mieszamy.
Na ziemniakach układamy kawałki ryby, a na niej pomidory pokrojone w kostkę. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryczką peperoncino. Zamykamy naczynie i pieczemy około 40-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową zapiekankę można polać octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz