Risotto z białymi szparagami

Dlaczego tak bardzo lubię risotto? Bo "dobrze przyrządzone risotto jest jak przytulenie się do mamy: sprawia, że dobrze się czujesz." - twierdzi Jamie Oliver w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Święte słowa! Ciepły i treściwy posiłek ze świeżych warzyw to podstawa dobrego samopoczucia.


"Życie jest stanowczo zbyt krótkie, by nie nauczyć się gotowania risotta jak należy. Opanuj podstawową technikę, a następnie, kierując się zdrowym rozsądkiem, poczuj moc i przygotuj swoją własną wersję."


Składniki (na 2 porcje):
- 150 g ryżu arborio
- 1 l bulionu
- pół pęczka białych szparagów
- jedna cebula
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:
Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki, a następnie gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej łyżce masła. Gdy zmięknie, odstawiamy na bok.

Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wysypujemy ryż i mieszamy, żeby masło było na każdym ziarenku ryżu. Po ok. 2 minutach wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje. Dolewamy dwie łyżki bulionu. Następne dwie łyżki bulionu dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Gotujemy, aż bulion się skończy i ryż będzie miękki. Na koniec mieszamy z ugotowanymi wcześniej szparagami (możemy zostawić parę sztuk główek do dekoracji) i usmażoną cebulą.

Dokładny opis przygotowania risotto ze zdjęciami pokazuję TUTAJ.

Do podania użyłam pierścieni kuchennych, udekorowałam paroma główkami szparagów.


Moje inne propozycje na dania ze szparagami:


Białe szparagi z sosem miodowo-musztardowym Tarta ze szparagami i anchois Sałatka z małżami i szparagami
Łosoś pieczony w ziołach ze szparagami Zupa krem ze szparagów
Spaghetti w białym sosie

Frittata szparagowa
Omlet ze szparagami




Przepis dodaję do akcji "Uwielbiam szparagi".


4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, tak delikatnie :) a smakowac musi równie świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane nic tylko szamać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentuje! Z ostatniej podróży do Włoch przywiozłam opakowanie ryżu do risotto i mam w planach zrobienie go właśnie ze szparagami - muszę się tylko pospieszyć zanim znikną ze sklepów...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...