"Życie jest stanowczo zbyt krótkie, by nie nauczyć się gotowania risotta jak należy. Opanuj podstawową technikę, a następnie, kierując się zdrowym rozsądkiem, poczuj moc i przygotuj swoją własną wersję."
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g ryżu arborio
- 1 l bulionu
- pół pęczka białych szparagów
- jedna cebula
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki, a następnie gotujemy w wodzie z solą i cukrem. Odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej łyżce masła. Gdy zmięknie, odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wysypujemy ryż i mieszamy, żeby masło było na każdym ziarenku ryżu. Po ok. 2 minutach wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje. Dolewamy dwie łyżki bulionu. Następne dwie łyżki bulionu dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Gotujemy, aż bulion się skończy i ryż będzie miękki. Na koniec mieszamy z ugotowanymi wcześniej szparagami (możemy zostawić parę sztuk główek do dekoracji) i usmażoną cebulą.
Dokładny opis przygotowania risotto ze zdjęciami pokazuję TUTAJ.
Do podania użyłam pierścieni kuchennych, udekorowałam paroma główkami szparagów.
Moje inne propozycje na dania ze szparagami:
Białe szparagi z sosem miodowo-musztardowym | Tarta ze szparagami i anchois | Sałatka z małżami i szparagami |
Łosoś pieczony w ziołach ze szparagami | Zupa krem ze szparagów | |
| ||
|
Przepis dodaję do akcji "Uwielbiam szparagi".
Pięknie wygląda, tak delikatnie :) a smakowac musi równie świetnie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpięknie podane nic tylko szamać:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Z ostatniej podróży do Włoch przywiozłam opakowanie ryżu do risotto i mam w planach zrobienie go właśnie ze szparagami - muszę się tylko pospieszyć zanim znikną ze sklepów...
OdpowiedzUsuń