Kurczak słodko-kwaśny Jamiego Olivera

"Pyszny kurczak w sosie słodko-kwaśnym" brzmi jak z reklamy gotowych sosów lub chińskich dań z torebki? To wcale nie było moją inspiracją, wręcz przeciwnie. Szukając pomysłu na świąteczny obiad wertowałam książkę Jamiego Olivera "Happy Days with the Naked Chef", aż znalazłam przepis idealny - kurczak pieczony w zamknięciu z papryką, cebulą, ananasem i imbirem. Feeria smaków, jaka powstaje z tej mieszanki zamkniętej w naczyniu na godzinę, jest oszołamiająca: delikatność kurczaka, słodycz ananasa, ostrość chili i cebuli i gorzkość imbiru.






Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka (w przepisie Jamie użył całego kurczaka)
- jedna żółta papryka
- jedna czerwona papryka
- 4 cebule
- jeden ananas
- łyżka świeżego imbiru
- papryczka chili
- 4  łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w ziołach. Paprykę, cebulę i ananasa pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu. Posypać posiekaną papryczką chili i imbirem, całość polać oliwą z oliwek. Na górze ułożyć kurczaka i piec w zamkniętym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę, aż kurczak będzie upieczony.





3 komentarze:

  1. Doskonały przepis! Idealnie dobrane składniki. Aż się głodna zrobiłam :) Lubię przepisy Jamiego, bo są proste i smaczne.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam Jamiego, szczególnie jego przepisy na dania w 30 minut.

      Usuń
  2. Wybornie się prezentuje i na pewno tak samo smakuje...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...