Risotto z kurkami

Sezon kurkowy czas zacząć. Na początek risotto z kurkami i szafranem. Prze-pysz-ne!



 Składniki (na 3 porcje):
- 250 g ryży arborio
- 1,5 l bulionu
-  1 g szafranu
- 150 g kurek
- jedna cebula
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła


Przygotowanie:
Kurki dokładnie czyścimy i płuczemy. Cebulę kroimy w kosteczkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy lekko cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy kurki i smażymy, aż zmiękną.

Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wysypujemy ryż i mieszamy, żeby masło było na każdym ziarenku ryżu.


Po ok. 2 minutach wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje.


Dolewamy dwie łyżki bulionu. Następne dwie łyżki bulionu dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Dodajemy szafran. Gotujemy, aż bulion się skończy i łyż będzie miękki.


Na koniec dodajemy usmażone kurki z cebulą i mieszamy z ryżem.

5 komentarzy:

  1. dokładnie tak, jak powinno być :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne!
    Jej, napatrzeć się nie mogę. Gdybym dzisiaj tyle nie zjadła, to bym po prostu zaczęła je robić w tej chwili.
    Boskie. Postanowione: robię je w najbliższym tygodniu.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, aż tak?:) Cieszę się, że tak Ci się spodobało i czekam na Twój przepis!

      Usuń
  3. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :) Jeszcze tylko proszę o wklejenie banerka akcji :)
    Bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banerek już wklejony. Dawno nie brałam udziału w akcji i wyszłam z wprawy;)
      To jeszcze nie koniec przepisów z kurkami...
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...