Zupa krem z selera i ziemniaków ze "Smaku"

O "Smaku" i "Kukbuku" napisano już wiele. Obie pozycje i oba numery przeczytałam od deski do deski i może kiedyś pokuszę się o subiektywną recenzję, ale najpierw chciałam wypróbować parę przepisów w nich proponowanych. Na pierwszy ogień poszły zupy z drugiego numeru "Smaku": zupa krem z selera i ziemniaków oraz wegetariańska zupa Pho. Dzisiaj prezentuję tą pierwszą. "Zimowe zupy nie muszą być wcale tłuste i ciężkie. (...) Tym razem zero tłuszczu, zero mięsa i sto procent mocy!"

Składniki:
- 2 duże bulwy selera
- 3 cebule
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- ziarenko ziela angielskiego
- szczypta soli

Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę dusimy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałki seler. Warzywa dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 30 minut. Mniej więcej w połowie gotowania doprawiamy solą. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy. Podajemy z kroplą oliwy, natką pietruszki, prażonymi ziarnami lub parmezanem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...