Ciasto pomarańczowe

Oto kolejny przepis autorstwa Nigeglli Lawson, tym razem z książki "Feast". Ciasto, w którym wykorzystujemy każdą cząstkę pomarańczy, łącznie ze skórką i gorzkim albedo. Jest niezwykle wilgotne i  lekkie, bo nie ma w nim ani grama mąki. Co tu dużo mówić - uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą.



Składniki:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 200 g drobno posiekanych migdałów
- szklanka cukru
- 50 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Pomarańcze gotujemy przez 2 godziny w wodzie. Po wystygnięciu całe pomarańcze, łącznie ze skórką i albedo, rozdrabniamy w mikserze. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, migdały, cukier i kakao i mieszamy na jednolitą masę. Piec w okrągłej formie o średnicy 22 cm w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.

7 komentarzy:

  1. Ja też bardzo lubię takie połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiam to ciasto, wracam do niego co jakis czas i za kazdym razem zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomarańczowe brzmi aromatycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez mąki, i łączące w sobie dwa najlepsze smaki świata - pomarańczę i czekoladę. Bosko, tego mi trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak długo piec?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...