W poszukiwaniu ciastek, które byłyby zdrowe, nietuczące i niezbyt słodkie natrafiłam na ciasteczka owsiane. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "How to be a Domestic Godess" ("Jak być domową boginią" w polskim tłumaczeniu, chociaż nie wiem, czy ten przepis znalazł się w polskiej wersji). Od przepisów Nigelli odrzuca mnie ilość tłuszczu, czekolady i lukru, której używa, ale ten przepis zachwycił mnie swoją prostotą. "Jest coś niezwykle satysfakcjonującego w przygotowywaniu tak dobrego i prostego dania - to jest jak robienie czegoś stonowanego i zasadniczego zamiast zabawiania się tanimi błyskotkami." - pisze Nigella i nie mogę się z nią nie zgodzić.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml wrzątku
W misce mieszamy płatki owsiane z sodą oczyszczoną (ja również dodałam pół szklanki otrębów owsianych). Rozpuścić masło i wlać do miski. Następnie dodać wody, cukier i wyrobić ciasto. Płatki pod wpływem wody zmiękną i utworzą jednolitą substancję.
Utworzyć z ciasta niewielkie i dosyć płaskie kółka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
a gdzie cukier?
OdpowiedzUsuńNa etapie dodawania wody. Dzięki!
Usuń