Składniki:
- 1,5 litra buliony warzywnego
- 5-6 dużych cebul
- łyżka masła
- kieliszek białego wina
- tymianek, majeranek, sól, pieprz
- parę plasterków parmezanu
Bulion
to podstawa każdej zupy. Przygotowuję go zwykle na butelce wody
mineralnej, do której wrzucam marchewkę, pietruszkę, pora, selera,
selera naciowego, cebulę, paru ząbków czosnku, liść laurowy, parę
ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Gotuję ok. 30 minut, aż woda
nabierze złocistej barwy, a w kuchni rozprzestrzeni się zapach
gotowanych warzyw.
Cebulę kroimy w krążki i następnie smażymy na rozgrzanym maśle przez ok. 30 minut, aż do skarmelizowania. Dodać wino i odparować. Po chwili dolać bulion i przyprawy oraz gotować przez ok. 15 minut. Podawać z parmezanem i grzankami z grahamki.
dolać bulionu do cebuli która się smaży tzn. na patelnię i tam gotować? Czy to cebulę dodać do bulionu? Jest niedoprecyzowane
OdpowiedzUsuń