Biscotti z masłem orzechowym i migdałami

Biscotti, czyli podwójnie pieczone herbatniki  (bis  – podwójnie, cotti – pieczone) wywodzące się z Toskanii. Są chrupiące, dlatego najlepiej smakują maczane w kawie lub winie. Połączenie migdałów i masła orzechowego początkowo zaskakuje, ale po chwili już wiadomo, że takie niecodzienne zestawienia łechtają podniebienia. Można, jeśli komuś się ta sztuka uda, przechowywać przez parę tygodni w zamkniętym pojemniku. Jednak z doświadczenia wiem, że biscotti znikają w ciągu jednego wieczoru.





Składniki
- 250gr niskosolonego masła orzechowego
- 200gr migdałów
- kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka mleka

Migdały zalać wrzącą wodą. Po ostudzeniu usunąć skórki i pokroić na drobniejsze kawałki.




  



W mikserze ubić masło, masło orzechowe i cukier na gładką masę. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko. Ubijać przez kolejne 3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać, aby składniki się połączyły. Na koniec dodać migdały pokrojone na ćwiartki i delikatnie wymieszać łyżką.
  




Uformować dwa kawałki ciasta o długości ok. 30cm i szerokości ok. 8cm u umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasta roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać cukrem. 


Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Gdy ciasta się zarumienią na złoto, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić ostrym nożem na 2,5-centrymetrowe kawałki.
  






Pokrojone kawałki piec przez 15 minut. W połowie pieczenia przewrócić kawałki na drugi bok, żeby były równomiernie upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...