Biscotti,
czyli podwójnie pieczone herbatniki (bis – podwójnie, cotti – pieczone) wywodzące się
z Toskanii. Są chrupiące, dlatego najlepiej smakują maczane w kawie lub winie. Połączenie migdałów i masła orzechowego początkowo zaskakuje, ale po chwili już wiadomo, że takie niecodzienne zestawienia łechtają podniebienia. Można, jeśli komuś się ta sztuka uda, przechowywać przez parę tygodni w zamkniętym pojemniku. Jednak z doświadczenia wiem, że biscotti znikają w ciągu jednego wieczoru.
Składniki
-
250gr niskosolonego masła orzechowego
-
200gr migdałów
-
kostka masła
-
2 szklanki cukru
-
2 jajka
-
2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
łyżka mleka
W mikserze ubić masło, masło orzechowe i
cukier na gładką masę. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko. Ubijać
przez kolejne 3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać, aby składniki się połączyły. Na koniec dodać migdały pokrojone
na ćwiartki i delikatnie wymieszać łyżką.
Uformować dwa kawałki ciasta o długości ok.
30cm i szerokości ok. 8cm u umieścić na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Posmarować ciasta roztrzepanym jajkiem z
mlekiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30
minut.Gdy ciasta się zarumienią
na złoto, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić ostrym nożem na
2,5-centrymetrowe kawałki.
Pokrojone kawałki piec
przez 15 minut. W połowie pieczenia przewrócić kawałki na drugi bok, żeby
były równomiernie upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz