Make Hummus Not War

Co zrobić, żeby zaprowadzić pokój na świecie?  Można protestować przeciwko wojnom, wziąć udział w marszu pokoju czy podpisać petycję. Można również zacząć od przygotowania hummusu. To pierwszy punkt na liście dziesięciu rzeczy, które można zrobić dla pokoju według Trevora Grahama, reżysera filmu dokumentalnego "Make Hummus Not War". Gdy w 2008 r. Libańczycy chcieli zastrzec prawo do używania nazwy hummus, ich próby spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem Izraelczyków. Do sporu dołączyli Palestyńczycy, a cały konflikt, tym razem na tle kulinarnym, obserwował Graham, na co dzień wielbiciel tej przepysznej pasty z ciecierzycy. Humus gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu, bo przygotowanie go zajmuje mi 15 minut, jeśli decyduję się na wersję ekspresową używając ciecierzycy z puszki. O zaletach warzyw strączkowych nie muszę przekonywać, więc jedzmy hummus dla zdrowia, smaku i pokoju!



Składniki:
- 800 g ciecierzycy z puszki lub 500 g suszonej
- 3 łyżeczki pasty tahini lub 5 łyżeczek ziaren sezamu i łyżka oliwy
- 2 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, mielona papryka

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, gotujemy aż zmięknie. Ewentualnie odsączamy ciecierzycę z puszki, zostawiając parę ziaren do przyozdobienia. Jeśli nie mamy pasty tahini, prażymy sezam na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy z odrobiną oliwy i wody na gładką i lekko płynną masę. Miksujemy razem czosnek, tahini i ciecierzycę w dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Gotowy hummus ozdabiamy ziarnami ciecierzycy, oliwą i mieloną papryką.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...