Guacamole

Guacamole to obok tortilli i nachos jedno z najpopularniejszym dań kuchni meksykańskiej. Można go przyrządzać z wieloma dodatkami, np. z kolendrą, oliwą czy majonezem, ale w tym przypadku jestem zwolenniczką zasady, że im mniej, tym lepiej. Awokado jest zbyt smaczne, by zagłuszać jego smak zbędnymi dodatkami.


A wiedzieliście, że  film o przygotowywaniu guacamole otrzymał w tym roku nominację do Oskarów? Można go obejrzeć TUTAJ. Zapewniam, że wywoła na Waszych twarzach uśmiech. Mój przepis jest jednak bardziej tradycyjny;)


Składniki:
- dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- pół cebuli
- papryczka chili
- sól

Przygotowanie:
Awokado obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sok z limonki i przyprawy.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam guacamole! Najlepiej w jakimś połączeniu z jajkiem ;) Zdjęcia obłędne! Zielono i soczyście, aż powiało wiosną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Guacamole jeszcze nigdy nie robiłam, choć miałam wiele podejść, które kończyły się za każdym razem sromotną porażką ze względu na niedojrzałe awokado :-(
    Zawsze mam problem gdzie kupić dobre i dojrzałe, żeby się nadawało do przetworzenia.
    Lena, Twoje guacamole wygląda super!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ciężko kupić dojrzałe awokado. Ja kupuję takie mniej dojrzałe i zostawiam przez parę dni w kuchni.
      Pozdrowienia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...