Włoska focaccia

Focaccia - włoskie pieczywo, które można jeść jako przystawkę lub dodatek do innego dania. Wspaniale nadaje się do skarpety, jak mówię na scarepttę, czyli wycieranie talerza kawałkiem pieczywa, żeby nie uronić ani jednej kropli wspaniałego sosu. Focaccia przypomina nieco spód od pizzy, ale jest zdecydowanie grubsza. Najbardziej smakuje mi wersja z rozmarynem i salamoią bolognese, czyli mieszanką soli, pieprzu, rozmarynu i szałwii.



Składniki:
- 500 g mąki typu 0 lub 00
- 250 ml letniej wody
- 4 g suchych drożdży
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soli
- salamoia bolognese (sól, pieprz, rozmaryn, szałwia), 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
Składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut. Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5 cm. Palcami formujemy wgłębienia. Pozostawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Ja piekłam swoją focaccię na kamieniu do pizzy (recenzje można przeczytać TU i TU), więc czas był nieco krótszy.

2 komentarze:

  1. uwielbiam focaccie, ostatnio robiłam z przepisu Jamiego Oliviera wyszło cudne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem przepisu Jamiego. Może zapomniałam dodać, że swój wzięłam z opakowania na mące:)
      Pozdrawiam,
      Lena

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...