Spaghetti z tuńczykiem

Połączenie tuńczyka, oliwy, kaparów i cebuli chodzi za mną od czasu, gdy spróbowałam pizzy z takimi właśnie dodatkami. Zamiast czasochłonnego wyrabiania ciasta, ugotowałam spaghetti. Zwykle do tuńczyka dodawałam pomidory, ale tym razem tuńczyk występuje w roli głównej. Szybki posiłek, a jaki smaczny!

 


Składniki:
- puszka tuńczyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kaparów

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Czosnek kroimy w plasterki i również podsmażamy. Gdy zmiękną, dodajemy tuńczyka i kapary. Gotujemy chwilę i mieszamy z odcedzonym makaronem.


Najlepszy tuńczyk to ten w oliwie z oliwek lub sosie własnym w kawałkach, nierozdrobniony. Warto wydać trochę więcej, by smak tuńczyka

3 komentarze:

  1. Pycha! - co mogę jeszcze powiedzieć? :) Wprost uwielbiam spaghetti z tuńczykiem. Na wierzch dodałabym jeszcze tylko oliwki, i mam wymarzony obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - oliwki też pasowałyby wyśmienicie. Akurat nie miałam ich w lodówce, a był to naprawdę szybki obiad, więc zrobiłam wersję nieco uboższą:)

      Usuń
  2. Lena,

    u mnie dziś też będzie tuńczyk na obiad :) Podobnie jak Whiness uważam, że to obiad idealny. Prosty i pyszny, czego chcieć więcej? :)

    Pozdrawiam Cię bardzo weekendowo,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...