Zupa krem z dyni

Przed oczami mam obrazek z dzieciństwa, gdy mój tata wykłada na gazety pestki dyni przywiezione od dziadków ze wsi. Płaty gazet zajmowały każdą wolną przestrzeń. Po paru dniach niecierpliwego wyczekiwania mogliśmy z bratem gryźć, łuskać i wydłubywać cudownie miękkie środki pestek.

Dynia to warzywo idealne - użyć można każdej jej części: pestek, miąższu i skórki. Można ją przyrządzić na słodko i słono. Wycisnąć olej z pestek. Upiec ciasto. Ugotować, zapiec i usmażyć. Dzisiaj pierwsza odsłona dyni na moim blogu - zupa krem.



Składniki:
- 1 średniej wielkości dyni np. hokkaido
- litr wody
- dwie marchewki
- jedna pietruszka
- pół selera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz


Przygotowanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę, selera i cebule z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego gotujemy w wodzie gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie obieramy dynię, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie, aż zmięknie. Dynię, cebulę i marchewkę miksujemy w blenderze w odrobiną bulionu. Krem doprawiamy i gotujemy przez ok. 10 minut.




1 komentarz:

  1. Lena,

    Zupa dyniowa jest jedną z moich ulubionych na jesienne i zimowe dni. Robię ją bardzo podobnie do Ciebie, ale nie dodaję czosnku :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...