Risotto z krewetkami i cukinią

Ryż to wspaniała podstawa. W doborze dodatków do niego jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Moim zdaniem połączenie krewetek z cukinią jest wspaniałe. Dodajmy do tego trochę włoskiego wina i mamy przepyszne, klasyczne danie kuchni włoskiej.


Składniki (na 3 porcje):
- 250 g ryży arborio
- 1,5 l bulionu
- 200 g krewetek
- 2 cukinie
- jedna cebula
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:
Krewetki, jeśli mamy niemrożone, obieramy, a jeśli mrożone, rozmrażamy we wrzątku. Cebulę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy lekko cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy krewetki oraz cukinię i smażymy, aż zmiękną. Odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wysypujemy ryż i mieszamy, żeby masło było na każdym ziarenku ryżu. Po ok. 2 minutach wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje. Dolewamy dwie łyżki bulionu. Następne dwie łyżki bulionu dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Gotujemy, aż bulion się skończy i ryż będzie miękki. Na koniec mieszamy z usmażonymi krewetkami i cukinią.

Dokładny opis przygotowania risotto ze zdjęciami pokazuję TUTAJ.


1 komentarz:

  1. Risotto daje wiele mozliwosci kombinowania z mnogoscia smakow i aromatow. Mozna laczyc produkty na rozne sposoby, bez watpienia bez obawy ze cos nie wyjdzie. Chyba juz wiem co zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...