Grillowana polenta z grzybami

Polenta znana jest we włoskiej kuchni od setek lat. To kolejne danie, obok pizzy, owoców morza czy tarty z mascarpone i rocottą, które początkowo było posiłkiem najbiedniejszych, a obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród wszystkich warstw społecznych, nie tylko we Włoszech. Polenta jest niezwykle sycąca, wystarczy jeden kawałek, aby zapełnić żołądek. Kiedyś do jej sporządzenia używano mąki kasztanowej, gryki, prosa czy owsu. Kukurydzy zaczęto używać dopiero w XVI wieku po odkryciu Ameryki i przywiezieniu stamtąd ziaren kukurydzy do Europy. Moja dzisiejsza propozycja to polenta z suszonymi grzybami. Przepis pochodzi z książki "Prosta kuchnia włoska" Alda Zilliego.




Składniki na polentę:
- 1 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 175 g polenty (mąki kukurydzianej) (ja użyłam mąki pełnoziarnistej)
- 50 g masła
- 100 g parmezanu


Składniki na sos grzybowy:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 g suszonych grzybów
- pół szklanki białego wina
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Wodę i sól gotujemy w  dużym garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę, stale mieszając trzepaczką.


Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając, aż polenta będzie bardzo gęsta i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Może się wydawać. że zgęstniała już wcześniej, ale musi się gotować na tyle długo, żeby ziarenka zmiękły.


Do ugotowanej polenty dodajemy masło i parmezan. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Wklejamy wilgotną polentę do płytkiej formy o średnicy 23-25 cm. Rozprowadzamy równomiernie, żeby powstała warstwa o grubości ok 1 cm. Odstawiamy do wystygnięcia i zesztywnienia.


W międzyczasie przygotowujemy grzyby: cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby , podlewamy winem i dusimy przez ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku (ja użyłam salamoi bolognese).

Polentę kroimy na 8 kawałków i smażymy z obu stron na mocno nagrzanej karbowanej patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...