Penne z zielonym pesto

Prezenty z Włoch rozpakowane i już po części skonsumowane. Słoiczki z kolorowymi sosami i kawał prawdziwego parmezanu zainspirowały mnie do przyrządzenia własnego, domowego pesto alla genovese.


Pesto oznacza w języku włoskim coś zmielonego - tradycyjnie składniki mieli się drewnianym tłuczkiem w marmurowym moździerzu. Z pomocą nowoczesnych sprzętów jego przygotowanie zajmie parę minut.
 
 Składniki:
- 1 doniczka bazylii
- 50 dag orzeszków piniowych (ewentualnie słonecznika lub pistacji)
- ząbek czosnku
- 50 dag startego parmezanu
- 50 ml oliwy z oliwek


Opłukaną bazylię, orzechy i czosnek rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Dodać parmezanu i zalać całość oliwą z oliwek.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...