Zapiekanki i pieczenie to moim zdaniem dania doskonałe - wystarczy dobrać i przygotować składniki, a reszta robi się sama. W tej potrawie cebula nadaje ostrości kurczakowi, a papryka słodkości. Synergia smaków.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- jedna żółta papryka
- jedna czerwona papryka
- 5 małych cebul
- sól, pieprz, świeża pietruszka
- 2 łyżki oliwy i zioła do marynaty do kurczaka (ja użyłam przyprawy Arbe do mięs oraz salamoi bolognese)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w ziołach i oliwie. Paprykę i cebulę pokroić na średnie kawałki i ułożyć w naczyniu. Na górze ułożyć kurczaka i piec w zamkniętym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie upieczony. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę pietruszką.
Smacznego!
Składniki (dla 2-3 osób):
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- jedna żółta papryka
- jedna czerwona papryka
- 5 małych cebul
- sól, pieprz, świeża pietruszka
- 2 łyżki oliwy i zioła do marynaty do kurczaka (ja użyłam przyprawy Arbe do mięs oraz salamoi bolognese)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w ziołach i oliwie. Paprykę i cebulę pokroić na średnie kawałki i ułożyć w naczyniu. Na górze ułożyć kurczaka i piec w zamkniętym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie upieczony. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę pietruszką.
Smacznego!
Często robię takie obiadki. Smakują naprawdę doskonale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń