Kamień do pizzy, o którym pisałam tutaj, to jeden z moich ulubionych i najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Służy mi nie tylko do pieczenia pizzy, ale od niedawno również do wypiekania chleba. Gdy tylko mam chwilę, nastawiam maszynę do wypiekania chleba na program wyrabiania ciasta, a chleb piekę w piekarniku. Dzięki temu mogę nadać ciastu dowolny kształt. Dzisiejsza propozycja to chleb mega-zdrowy, bo zrobiłam go wyłącznie z mąki razowej i dodałam duża ilość ziaren słonecznika i pestek dyni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej razowej
- 400 ml letniej wody
- 9 g soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 10 g drożdży
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek dyni
Przygotowanie:
Wodę, sól, oliwę, mąkę i drożdże umieszczamy w tej kolejności w maszynie do pieczenia chleba, którą ustawiamy na program wyrabiania ciasta. W odpowiednim momencie dodajemy ziarna słonecznika i pestki dyni. W międzyczasie rozgrzewamy kamień w piekarniku w temperaturze min. 200 stopni przez ok. 30 minut. Po wyrobieniu ciasta formujemy bochenek, który następnie umieszczamy na rozgrzanym kamieniu. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam ciepłe jeszcze kromki chleba smarować masłem. Od Arla Foods, producenta marki Lurpak dostałam do testowania nowe na rynku miksy: Klasyczny, Lekko Solony i z Oliwą z Oliwek. Najbardziej przypadł mi do gustu ten ostatni, bo zawiera 25% mniej tłuszczu niż pozostałe miksy. Plusem jest również brak konserwantów i duża zawartość oliwy. Rynek margaryn, miksów i innych produktów do smarowania wydaje mi się dosyć nasycony, ale miksom Lurpak bliżej do masła niż margaryny ze względu na naprawdę dużą zawartość tego pierwszego.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej razowej
- 400 ml letniej wody
- 9 g soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 10 g drożdży
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek dyni
Przygotowanie:
Wodę, sól, oliwę, mąkę i drożdże umieszczamy w tej kolejności w maszynie do pieczenia chleba, którą ustawiamy na program wyrabiania ciasta. W odpowiednim momencie dodajemy ziarna słonecznika i pestki dyni. W międzyczasie rozgrzewamy kamień w piekarniku w temperaturze min. 200 stopni przez ok. 30 minut. Po wyrobieniu ciasta formujemy bochenek, który następnie umieszczamy na rozgrzanym kamieniu. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam ciepłe jeszcze kromki chleba smarować masłem. Od Arla Foods, producenta marki Lurpak dostałam do testowania nowe na rynku miksy: Klasyczny, Lekko Solony i z Oliwą z Oliwek. Najbardziej przypadł mi do gustu ten ostatni, bo zawiera 25% mniej tłuszczu niż pozostałe miksy. Plusem jest również brak konserwantów i duża zawartość oliwy. Rynek margaryn, miksów i innych produktów do smarowania wydaje mi się dosyć nasycony, ale miksom Lurpak bliżej do masła niż margaryny ze względu na naprawdę dużą zawartość tego pierwszego.
Lena,
OdpowiedzUsuńzrobiłaś piękny chleb! Wspaniały po prostu :)
Również dostałam do testów ten zestaw miksów i jednak pozostanę przy używaniu klasycznego masła Lurpak, bo te miksy mi nie smakują tak, jak twarde masło w kostce ;-)
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
E.
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię ciepło!