Grillowane mątwy (sepie)

Mątwy może nie zachęcają swoją nazwą; sepie brzmią o wiele ładniej, nieprawdaż? Jak zwał, tak zwał, te grillowane mięczaki smakują wyśmienicie. Przygotowanie jest niezwykle proste, nie powinno być również problemów z kupnem sepii (sprzedają je niemal codziennie w moim najbliższym supermarkecie). Grillowane mątwy skrapiam cytryną i podaję z hummusem.
 

Składniki (na 2 porcje):
- 3 kawałki mątw
- sól, pieprz, papryczka peperoncino
- 2 łyżki oliwy


Przygotowanie:
Mątwy płuczemy, oddzielamy od skóry i kroimy wzdłuż mniejszych brzegów na średniej wielkości prostokąty.


Marynujemy w oliwie i przyprawach. Smażymy na patelni grillowej dosłownie przez chwilę (ok. 5 minut), żeby mątwy nie stały się gumowe.


3 komentarze:

  1. Nazwa nie ma znaczenia, owoce morza uwielbiam, wiec takie matwy tudziez sepie pozarlabym z dzika rozkosza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lena,

    cudowna przekąska / propozycja na obiad, tudzież kolację! Z ogromną przyjemnością bym skonsumowała tak przyrządzone sepie.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłam, nawet sie z nikim nie podzieliłam - takie dobre było :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...