Mątwy może nie zachęcają swoją nazwą; sepie brzmią o wiele ładniej, nieprawdaż? Jak zwał, tak zwał, te grillowane mięczaki smakują wyśmienicie. Przygotowanie jest niezwykle proste, nie powinno być również problemów z kupnem sepii (sprzedają je niemal codziennie w moim najbliższym supermarkecie). Grillowane mątwy skrapiam cytryną i podaję z hummusem.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 kawałki mątw
- sól, pieprz, papryczka peperoncino
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mątwy płuczemy, oddzielamy od skóry i kroimy wzdłuż mniejszych brzegów na średniej wielkości prostokąty.
Marynujemy w oliwie i przyprawach. Smażymy na patelni grillowej dosłownie przez chwilę (ok. 5 minut), żeby mątwy nie stały się gumowe.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 kawałki mątw
- sól, pieprz, papryczka peperoncino
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mątwy płuczemy, oddzielamy od skóry i kroimy wzdłuż mniejszych brzegów na średniej wielkości prostokąty.
Marynujemy w oliwie i przyprawach. Smażymy na patelni grillowej dosłownie przez chwilę (ok. 5 minut), żeby mątwy nie stały się gumowe.
Nazwa nie ma znaczenia, owoce morza uwielbiam, wiec takie matwy tudziez sepie pozarlabym z dzika rozkosza :)
OdpowiedzUsuńLena,
OdpowiedzUsuńcudowna przekąska / propozycja na obiad, tudzież kolację! Z ogromną przyjemnością bym skonsumowała tak przyrządzone sepie.
Serdeczności,
E.
Zjadłam, nawet sie z nikim nie podzieliłam - takie dobre było :)
OdpowiedzUsuń