Jesień za oknem, jesień w kuchni, jesień na talerzu. Ta pora roku od dzieciństwa kojarzy mi się z dwoma warzywami: dynią i cukinią. Makaron z sosem z cukinii i pomidorów syci, ale nie jest ciężki. Szybko się go przygotowuje, w sam raz na szybką kolację lub obiad.
Składniki (dla 2 osób):
- 400 g makaronu fusilli
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie podsmażamy na oliwie. Cukinię kroimy na kawałki, bez obierania ze skórki. Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli. Pomidory sparzamy i obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli i cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będzie al dente. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem i podajemy z kawałkami mozzarelli.
Składniki (dla 2 osób):
- 400 g makaronu fusilli
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki, a następnie podsmażamy na oliwie. Cukinię kroimy na kawałki, bez obierania ze skórki. Dodajemy do lekko podsmażonej cebuli. Pomidory sparzamy i obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki i dodajemy do cebuli i cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będzie al dente. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem i podajemy z kawałkami mozzarelli.
Szybki i smaczny posiłek. I do tego z letnimi akcentami;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna