Chleb razowy ze słonecznikiem

Ostatnio pisałam o mojej nowej maszynie do wypiekania chleba. Powoli zagłębiam się w świat własnoręcznie wypiekanych chlebów, odkrywam nowe przepisy, metodą prób i błędów poznaję najlepsze proporcje składników. Dzisiaj przedstawiam przepis na prosty chleb razowy. W porównaniu z tradycyjnym chlebem zawiera o wiele więcej błonnika i składników mineralnych znajdujących się w drobinach pochodzących z łupin ziaren, które miele się tylko raz.
 



Składniki:
- 400 ml letniej wody
- 350 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 10 g drożdży
- 9 g soli
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika

Przygotowanie (w maszynie do pieczenie chleba):
Do formy wlewamy wodę i oliwę, dodajemy sól. Wsypujemy odmierzoną mąkę, a następnie drożdże. Ustawiamy program do pieczenie chleba razowego.


8 komentarzy:

  1. Chlebuś wygląda jak z dobrej piekarni! Brawo, brawo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuu taki to musi z rana smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rana jest najlepszy! Cieplutki, świeżutki, a ten zapach!

      Usuń
  3. Lena,

    też mam od tygodnia nową maszynę do chleba. Dotychczas zrobiłam tylko 1 bochenek, ale wyszedł znakomicie. Twój mi się bardzo podoba, bo ma dużo ziaren. Wypróbuję ten przepis w niedzielę ;-)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się doczekać Twoich przepisów!
      Pozdrawiam weekendowo!

      Usuń
  4. Nad maszyną do pieczenia chleba zastanawiałam sie długo, jednak nie kupiłam. Może jeszcze kupię :) chlebek wygląda pysznie. bardzo dawno sama nie piekałam, bo nie miałam czasu, ale jutro jadę kupić mąkę i zabieram się za zakwasy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sprawia wrażenie ciężkiego i mokrego - uwielbiam takie! :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...