Szlachetny, kremowy i delikatny - tak bym określiła sernik nowojorski, gdybym mogła użyć tylko trzech słów, bo dużo mogłabym pisać o jego bogatym smaku, gładkiej konsystencji lub o tym, że nie może się nie udać. Sernik nowojorski obroni się sam, więc dodatkowej reklamy nie potrzebuje.
Poniższy przepis pochodzi z ksiązki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".
Składniki na spód:
- 250 g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (digestive)
- 150 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki cukru
Żeby sernik był bardziej dietetyczny, zamiast herbatników użyłam płatków i otrębów owsianych oraz mniejszej ilości masła i cukru. Również wychodzi!
Składniki na masę:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 750 g sera twarogowego np. Philadephia
- 225 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 ml śmietany
- pół łyżeczki soli
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki mieszany z roztopionym masłem i 3 łyżeczkami cukru. Wykładamy na okrągłą formę o średnicy 24 cm. W mojej wersji płatki i otręby zalałam wrzątkiem, a następnie zagniotłam na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Ubijamy mikserem żółtka z cukrem. Dodajemy po kolei dwie łyżki mąki kukurydzianej, ser, ekstrakt waniliowy i śmietany.
Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie mieszamy powoli i stopniowo z masą serową.
Wylewamy całość na schłodzoną formę. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez 1-1,5 godziny. Ja piekłam mniej niż godzinę, ale w kąpieli wodnej (forma była zanurzona w wodzie do połowy). Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przez kolejne 2 godziny, żeby się ostudził. Otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na jeszcze jedną godzinę. Przed podaniem schładzamy parę godzin w lodówce.
Poniższy przepis pochodzi z ksiązki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".
Składniki na spód:
- 250 g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (digestive)
- 150 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki cukru
Żeby sernik był bardziej dietetyczny, zamiast herbatników użyłam płatków i otrębów owsianych oraz mniejszej ilości masła i cukru. Również wychodzi!
Składniki na masę:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 750 g sera twarogowego np. Philadephia
- 225 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 ml śmietany
- pół łyżeczki soli
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki mieszany z roztopionym masłem i 3 łyżeczkami cukru. Wykładamy na okrągłą formę o średnicy 24 cm. W mojej wersji płatki i otręby zalałam wrzątkiem, a następnie zagniotłam na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Ubijamy mikserem żółtka z cukrem. Dodajemy po kolei dwie łyżki mąki kukurydzianej, ser, ekstrakt waniliowy i śmietany.
Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie mieszamy powoli i stopniowo z masą serową.
Wylewamy całość na schłodzoną formę. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez 1-1,5 godziny. Ja piekłam mniej niż godzinę, ale w kąpieli wodnej (forma była zanurzona w wodzie do połowy). Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przez kolejne 2 godziny, żeby się ostudził. Otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na jeszcze jedną godzinę. Przed podaniem schładzamy parę godzin w lodówce.
Piękny, Ciekawy sposób pieczenia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFakt, pierwszy raz piekłam sernik w ten sposób!
UsuńTo chyba moj ulubiony sernik (a wybor wcale nie jest latwy, bo serniki uwielbiam).
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam serniki i nie potrafię chyba wybrać, który wolę bardziej: kremowy nowojorski czy wytrawny polski.
UsuńJest pyszny! Wspaniale się upiekł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję!
UsuńUwielbiam serniki, koniecznie muszę wypróbować ta metodę pieczenia.
OdpowiedzUsuńLondyński piekłam nie raz, muszę w końcu nowojorski wypróbować :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń