Marokańskie tagine z ryby

Przygotowując tę potrawę, czułam się, jakbym była w starej dusznej marokańskiej kuchni, a nie listopadowej Warszawie. Zapach cynamonu, kolendry i szafranu jeszcze długo się unosił w mojej kuchni. Tagine przygotowuje się tradycyjnie w glinianym naczyniu ze stożkowatą pokrywą. Jest ono specjalnie przystosowane do długiego gotowania - para wodna nie ucieka na zewnątrz, tylko z powrotem wraca do naczynia. Ryba nie wymaga tak długiego czasu duszenia, jak na przykład wołowina, więc moją wersję tagine przygotowałam w zwykłym garnku. Przepis pochodzi z książki "Ryby i owoce morza".


Składniki (dla 4 osób):
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- szczypta szafranu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 20 dag pomidorów z puszki
- 1,25 szklanki bulionu rybnego
- 4 małe filety ryby np. barweny
- 50 g zielonych oliwek
- 1 łyżka pokrojonej konserwowanej cytryny (ja użyłam skórki z ćwiartki cytryny)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- kasza kuskus

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy 10 minut, aż zmięknie, ale nie zarumieni się. Dodajemy szafran, cynamon, mieloną kolendrę, kminek, kurkumę i smażymy jeszcze 30 sekund, ciągle mieszając.

Dodajemy pomidory, bulion i dokładnie mieszamy. Zagotować,a następnie dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Odkryć i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut do zgęstnienia. Następnie zanurzamy ryby w sosie i gotujemy jeszcze 5-6 minut. Na koniec dodajemy oliwki, cytrynę i świeżą kolendrę. Przyprawiamy do smaku i podajemy z kaszą kuskus.


6 komentarzy:

  1. Lena,

    piękny kolorowy obiad!
    Jedyna trudność podczas przygotowania to bulion rybny, bo najlepiej mieć go w zapasie w zamrażalce właśnie na takie okazje, gdzie by się przydał:)
    Ale te kolory i smaki mnie urzekły. Lubię jak na talerzu jest kolorowo. Z ogromną przyjemnością bym się poczęstowała takim obiadem.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Edith!
      Fakt, bulion rybny z kostki odpada:)

      Pozdrowienia!

      Usuń
  2. wspaniały pomysł na smaczne i pachnące danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Ja bym powiedziała, że najpierw pachnące, a potem smaczne, bo najpierw roznosi się w całej kuchni zapach cynamonu, kolendry i szafranu.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Uwielbiam tagine! Twoje wygląda bardzo apetycznie... na tski obbiad bym dziś miała ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...