Mokry piernik został ze względu na dekoracje ochrzczony przez nas kosmosem. Czyż nie przypomina odległej galaktyki? Jeśli nie masz jeszcze upieczonego piernika na Święta, ten przepis będzie jak znalazł. Robi się go szybko i prosto, dzięki jabłkom i dużej ilości bakalii, jest niezwykle miękki i wilgotny. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 kostki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki powideł
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 jabłka
- 200 g bakalii
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą i kakao. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie powidła, mleko, makę z sodą i kakao oraz przyprawę do piernika. Bakalie obsypujemy w mące, żeby nie opadły na dół. Do masy dodajemy bakalie i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec stopniowo i delikatnie dodajemy pianę z białek. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Dekorujemy polewą czekoladową.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 kostki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki powideł
- 1 łyżka kakao
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 jabłka
- 200 g bakalii
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą i kakao. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie powidła, mleko, makę z sodą i kakao oraz przyprawę do piernika. Bakalie obsypujemy w mące, żeby nie opadły na dół. Do masy dodajemy bakalie i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec stopniowo i delikatnie dodajemy pianę z białek. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Dekorujemy polewą czekoladową.
Lena,
OdpowiedzUsuńszklankę zdrowia, garść życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery - tego życzę Ci na Święta!
Pozdrawiam świątecznie,
E.
Pysznie wygląda. ;) Wesołych!
OdpowiedzUsuń