Można kupić gotową przyprawę do piernika - z pewnością będzie szybciej i prościej. Ale taka mieszanka nie będą mieć aromatu i smaku tej przygotowanych własnoręcznie. Dzięki dużej ilości składników o ostrym smaku, takich jak gałka muszkatołowa, kardamon, anyżek, ziele angielskie czy pieprz, moja przyprawa wydaje się bardziej szlachetna, orientalna i mniej cynamonowo-słodka od tej ze sklepu.
Składniki:
- 15 g mielonego cynamonu
- 10 g całych goździków
- 7 g mielonego imbiru
- jedna gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki ziaren kardamonu
- 2 łyżeczki ziaren anyżku
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce. Goździki, ziarna kardamonu, anyżku, kolendry, ziela angielskiego i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu, a następnie mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką.
Trzymamy z szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu.
Składniki:
- 15 g mielonego cynamonu
- 10 g całych goździków
- 7 g mielonego imbiru
- jedna gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki ziaren kardamonu
- 2 łyżeczki ziaren anyżku
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce. Goździki, ziarna kardamonu, anyżku, kolendry, ziela angielskiego i pieprzu rozdrabniamy w moździerzu, a następnie mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką.
Trzymamy z szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz