Marcepan od zawsze kojarzył mi się z Niemcami. Jest o wiele bardziej popularny niż w Polsce, szczególnie w okresie świątecznym. Za tym kupowanym w sklepach nie przepadam szczególnie, bo ma sztuczny smak. Żeby marcepan miał bardziej szlachetny smak, dodałam Disaronno, najsłynniejszego włoskiego likieru amaretto, którego receptura pozostaje niezmienna od 1525 r. Wbrew pozorom nie produkuje się go z migdałów, tylko pestek moreli. Dokładna receptura jest trzymana w tajemnicy, ale wiadomo, że w Disaronno zawiera wanilię z Madagaskaru, karmel oraz esencję z 17 ziół i owoców. Z masy marcepanowej planowałam zrobić kulki w czekoladzie, ale niestety zniknął w ekspresowym tempie.
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 30 g cukru pudru
- 4 łyżki likieru amaretto np. Disaronno
Przygotowanie:
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i likierem. Wyrabiamy na gładką masę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki, żeby marcepan stężał.
Zainspirowałam się przepisem Panny Malwinny, ale dodałam mniej cukru.
Przepis dodaję do akcji "Migdały... na słodko i na wytrawnie!"
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 30 g cukru pudru
- 4 łyżki likieru amaretto np. Disaronno
Przygotowanie:
Mielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i likierem. Wyrabiamy na gładką masę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki, żeby marcepan stężał.
Zainspirowałam się przepisem Panny Malwinny, ale dodałam mniej cukru.
Przepis dodaję do akcji "Migdały... na słodko i na wytrawnie!"
Witam
OdpowiedzUsuńZapraszan na moja strone, gdzie zamiescialam przepis na mase marcepanowa wykonana na cieplo.
http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/02/masa-marcepanowa.html
Smak jesy zniewalajacy.
Jesli jestescie zakochani w marcepanie to jestem pewna, ze ten przepis stanie sie waszym ulubionym.
Pozdrawiam